25 Synonyms to Improve English for Bank Exams

synonyms

Dear Reader, to score well in English section, you have to build your vocabulary. Below are 25 words with their meanings to help your preparation.

In the end, you will find a short practice test with 5 questions.

1. REMINISCENT
a) substitute b) horrific c) Reminding d) obvious
Answer: c) reminding
Reason: Reminiscent means to bring about memories of something similar/resembling. Hence reminding is the word with closest meaning.

2. STYMIED
a) hindered b) covered c) combated d) opposed
Answer: a) hindered
Reason: Stymied refers to a delay caused in any act. Hindered is the closest word.

3. MUTINY
a) indiscipline b) war c) quarrel d) rebellion
Answer: d) rebellion
Reason: Mutiny – revolt of rebellion against authority / rulers etc.
Hence rebellion seems to the closest word.

4. INEXORABLE
a) inspiring b) continuous c) tiresome d) enormous
Answer: b) continuous.
Reason: Inexorable means relentless/unstoppable.Hence continuous is the closest word.

5. DIVERSE
a)varied b) opposite c) aggressive d) dull
Answer: a) varied
Reason: diverse means varied or different.

6. QUEST
a) process b) experiment c) solution d) pursuit
Answer: d) pursuit
Reason: Quest means to search for something like Knowledge, wealth etc. Hence pursuit is the closest word.

7. FANCY
a) wit b) suspense c) infatuation d) imagination
Answer: d) imagination
Reason: To fancy means ‘To imagine’. Hence imagination seems to be the closest word.

8. SPAWNED
a) spread b) declared c) conceptualized d) produced
Answer: d) produced
Reason: Spawning refers to production in many aspects. Hence produced is the closest word.

9. RIDICULOUS
a) rigid b) unethical c) absurd d) embarrassing
Answer: c) absurd.
Reason: Ridiculous means something that is unreasonable / absurd.
Hence absurd is the answer.

10. CASUISTRY
a) mystery b) sophistry c) caution d) exposure
Answer: b) sophistry
Reason: casuistry — the usage of deceptive arguments to trick people. Sophistry also has got a similar meaning.

11. LOOMS
a) haunts b) operates c) appears d) promises
Answer: c) appears (usually in a magnificent form)

12. STEM
a) check b) ignore c) deviate d) revert
Answer: a) check
Reason: To stem (verb) means to stop or to check.

13. JUBILATION
a) satisfaction b) pride c) honour d) mirth
Answer: d) mirth
Reason: Jubilation – a feeling of extreme happiness usually due to success.

14. AIDING
a) visualising b) creating c) praising d) supporting
Answer: d) supporting
Reason: Aid means to help / support etc. Hence supporting is the closest word.

15. ABASE
a) incur b) tax c) estimate d) humiliate
Answer: d) humiliate
Reason: Abase means to reduce in position, power, humiliate etc. Hence humiliate is the correct answer.

16. ABNEGATION
a) blackness b) self-denial c) selfishness d) cause
Answer: b) self-denial
Reason: Abnegation means renunciation or self denial of own’s interests for a bigger cause.

17. ACCEDE
a) Fail b) compromise c) correct d) consent
Answer: d) consent
Reason: To accede is to agree or give one’s consent.

18. ASTUTE
a) sheer b) noisy c) astral d) clever
Answer: d) clever
Reason: Astute person means a clever person.

19. AUDACITY
a) boldness b) asperity c) strength d) stature
Answer: a) boldness
Reason: Audacity means boldness along with being confident.

20. AWRY
a) recommended b) commiserating c) startled d) crooked
Answer: d) crooked
Reason: Awry means being deviated from correct course. Hence crooked is the closest word.

21. BOISTEROUS
a) conflicting b) noisy c) testimonial d) grateful
Answer: b) noisy
Reason: Boisterous can mean noisy, energetic etc. Hence noisy seems to be the closest word

22. BRAGGADOCIO
a) weaponry b) boasting c) skirmish d) encounter
Answer: b) boasting
Reason: BRAGGADOCIO refers to a person who boasts.

23. BUXOM
a) voluminous b) indecisive c) convincing d) plump
Answer: d) plump
Reason: Buxom refers to plump (fat) physique.

24. CHIMERICAL
a) Developing b) brief c) distant d) fantastic
Answer: d) fantastic
Reason: Chimera – a dream that is often unrealistic but fantastic.

25. CLEFT
a) split b) waterfall c) assembly d) adherence
Answer: a) split
Reason: Cleft means a split or divide.

Ready for short practice test?
Start Test Here

If you want clarification for any doubts, please use the comments section below. Also please let us know if you have suggestions or corrections.

Leave a comment:

Your email address will not be published.

88 + = 89