BankingCareers - India's Bank Careers Portal

IBPS Sample Arithmetic Questions

Dear Reader,
Below are four problems on basic simple arithmetic calculations.

Question 1

Bala buys an equal number of pens, pencils, sketch pens of Rs.2.50, Rs.3, Rs.5 respectively. How many of each did he buy if he spends Rs.168 ?
a)12 b)16 c)18 d)20

Answer: b)16

Solution:

Let us assume that he buy X number of pens, pencils and sketch pens.
Then 2.50 x X + 3 x X + 5 x X = 168
10.50X = 168
X = 168 / 10.5 = 16
Hence he buys 16 numbers of pencils, pens, sketch pens respectively.

Question 2

Prabha and Aarthi paid a total of Rs.600 for some good. If Prabha paid 120 more than that of Aarthi, then how much is already paid?
a)Rs.250 b)Rs.150 c)RS.550 d)Rs.240

Answer : d)Rs.240

Solution :
Let the amount paid by Aarthi be Rs.X
Then, the amount paid by Prabha = Rs. X + 120
The total amount paid = Rs.600 = X + X + 120 = 2X + 120 = X = 240
Thus the amount paid by Aarthi is Rs.240

Question 3

A fruit seller had some apples. He sells 30% apples at the rate of Rs.30 per apple and the remaining 315 apples at the rate of Rs.20 per apple. The total selling price is :
a)Rs.15900 b)Rs.10350 c)RS.11550 d)Rs.12420

Answer :b)Rs.10350

Solution :

Let the total number of apples be X.
Then X = 30X / 100 + 315
70X / 100 = 315
X=3150 / 7 = 450
Now 30% of X = 30 x 450 / 100 = 135
He sells 135 apples at the rate of Rs.30 per apple and 315 at the rate of Rs.20 per apple
Then the total selling price = 135 x 30 + 315 x 20 = 4050 + 6300 =Rs.10350
Hence the answer is Rs.10350

Question 4

Devi buys some material worth Rs.X.She gets a deduction of Rs.650 on it. After getting deduction she pays tax of Rs.169. Then find X the value if she pays Rs.6000 for that material.
a)Rs.6481 b)Rs.5689 c)RS.6819 d)Rs.5181

Answer :Rs.6481

Solution :
Let the total amount be Rs.X
After getting deduction the amount will be X - 650
And after paying the tax Rs.169,
Rs.6000 = X - 650 + 169 = X - 481.
X =6481
Hence she buys material worth Rs.6481


Score Well In SBI & IBPS, PO & Clerk Exams